Isnin, 29 Disember 2014

Annyeonghasayo Korea! (Part 2: Tempat-tempat Menarik)


Teks: Rozida Ismail
Gambar: Koleksi peribadi dan carian google

Setelah beberapa minggu berlalu, barulah kini saya dapat menyambung kisah percutian di Korea. Semoga itinerari yang saya paparkan di sini dapat memberi panduan kepada sesiapa yang ingin bercuti sendiri ke Korea tanpa menggunakan khidmat pemandu pelancong. Untungnya masyarakat di Korea ramai yang tahu berbahasa Inggeris. Jika ingin bertanya, sapalah orang-orang muda atau yang nampak berpakaian seperti eksekutif, Insya-Allah mereka tahu berbahasa Inggeris.

Hari Pertama
Setelah check in kami membersihkan diri dahulu. Maklum sahaja, sepanjang malam tidur di dalam kapal terbang dan tiba awal pagi di Seoul, maka perlulah cuci-cuci mana yang patut. Nasib baik cuaca sejuk jadi tak mandi pun tak apa (pecah rahsia!). Kami dibawa ke Hanok Village yang berdekatan dengan tempat penginapan. Walaupun dekat, tetapi masih perlu menaiki bas.

Apa yang menarik di Hanok Village?
Hanok Village ialah petempatan tradisional Korea. Di kampung ini kita dapat menyaksikan istana lama dan rumah-rumah tradisional masyarakat Korea. Di sinilah kita dapat mengenali cara hidup orang Korea zaman dahulu kala. Jangan lupa mengenakan pakaian tradisional Korea yang dipanggil hanbok dan juga teh tradisional yang diberikan secara percuma sahaja.
Pemandangan di Hanok Village. Di belakangnya kelihatan Namsan Tower.
Hanok Village berada di pusat bandar Seoul.
Sesekali bergaya seperti ibu-ibu Korea.. setiap kali shot, tour guide saya akan melaungkan,
"Ladylike pose please..", maklumlah model ni kaku saja (ha.. ha..)

Setelah bersiar-siar di Hanok Village, kami dibawa pula ke syurga shopping Korea, Namdaemun Market. Inilah pasar beli-belah terbesar di Korea dan banyak souvenir boleh didapati di sini dengan harga yang amat murah berbanding tempat-tempat lain. Tip untuk mencari souvenir yang murah ialah dengan naik ke tingkat atas kedai. Jangan beli di sebelah bawah atau di jalanan. Selain key chain dan fridge magnet yang selalu dibeli sebagai souvenir, saya membeli pengetip kuku kerana ia kecil dan melambangkan Korea, ladies purse, dan souvenir kecil lain yang muat dimasukkan dalam beg. Di sini juga saya mendapatkan brooch kerana ramai orang kata brooch di Korea murah-murah (betul ke?). Menjelang malam, akan lebih banyak booth menjual t-shirt I Love Korea dan seumpamanya dibuka dan t-shirt boleh dibeli dengan harga W10,000 untuk 3 helai. Berbaloilah juga. Pakaian musim sejuk juga dilelong dengan harga yang sama.

Akibat sibuk membeli-belah, terlupa pula mengambil gambar kawasan ini.
Ini pemandangan Namdaemun Market yang dipetik daripada website Tourism Korea.
Dari Namdaemun, kami bergerak pula ke Myeongdong. Kawasan ini menjual alat mekap dan juga branded item. Di sini juga terdapatnya mall terbesar di Korea iaitu Lotte dan Shinsegae. Mungkin kerana sudah letih berjalan seharian, kami tidak singgah di mana-mana kecuali memasuki sebuah stationery Korea Artbox dan kedai buku tempatan yang terkenal iaitu YP Books.

Hari Kedua
Perjalanan pagi kami bermula dengan Kwang Jang Han Book Market. Ini bukan pasar buku, tetapi dieja sebegitu rupa untuk memastikan sebutannya betul. Han book (atau hanbok) ialah pakaian tradisional Korea. Di pasar ini kita boleh lihat pelbagai pakaian tradisional, kain sutera, dan kain cotton Korea dijual dengan harga yang murah. Jangan terkejut kerana sudah namanya pasar, bahan-bahan makanan basah juga ada dijual di sini. Pasarnya memang bersih dan tidak begitu basah. Mungkin tiba agak awal maka orang tidaklah terlalu ramai, jadi bolehlah kami membeli-belah dengan selesa.
Mengabadikan kenangan di pintu masuk Kwang Jang Han Book Market.
Hanya sehelai sutera untuk diri sendiri dan sepasang Korean cotton buat emak sebagai buah tangan.
Jadi tangan masih kosong..
Selepas puas di sini, kami bergerak ke Gyeongbokgung Palace dengan berjalan kaki melalui Cheonggyecheon Stream. Gyeongbokgung Palace merupakan yang tercantik daripada 5 istana yang terdapat di Korea, jadi jika ke Korea mesti jejakkan kaki ke sini. Sebelum saya tunjukkan gambar pemandangan yang cantik di sini, kita lihat dulu apa yang menarik di Cheonggyecheon Stream. Dalam perjalanan kami ke sana, kami singgah di pejabat Tourism Korea kerana di sini ada surau dan kami mengerjakan solat zuhur dan asar di sini.

Cheonggyecheon Stream adalah sebuah sungai yang telah dibaik pulih pada tahun 2005. Ia menjadi satu tarikan pelancongan dan ramai yang berhenti rehat di sini sama ada untuk bersiar-siar atau berkelah bersama keluarga.
Sepanjang perjalanan dari han book market ke Gyeongbokgung Palace kami banyak berhenti untuk mengambil gambar di sekitar Sungai Cheonggyecheong. Jaraknya agak jauh juga, mungkin dalam 2 km. Tetapi oleh kerana cuaca sejuk dan banyak tempat menarik  maka perjalanan jauh itu tidak begitu terasa.
Sebenarnya banyak aktiviti sosial yang dilakukan oleh penduduk tempatan di sekitar Cheonggyecheong Stream. Di penghujung perjalanan, ada dua aktiviti yang sedang berlangsung. Pertama kempen kesedaran tentang keselamatan. Ini adalah berkaitan dengan feri yang tenggelam di Jeju Island. Kedua, kempen kesedaran atau tunjuk perasaan tentang perebutan Pulau Dokdo (yang dinamakan oleh Korea Selatan) atau Pulau Takeshima (yang dinamakan oleh Jepun) antara Korea dan Jepun. Jika ingin mengetahui tentang kisah pulau 2 nama ini, carilah di google.

Orang dewasa dan kanak-kanak mengekspresi perasaan melalui lukisan tentang tenggelamnya feri di Pulau Jeju yang mengorbankan lebih 200 nyawa.
Selain menyaksikan kempen tersebut, saya tertarik dengan alur di sepanjang perjalanan ke Gyeongbokgung Palace. Alur ini alirannya sangat jernih dan cetek. Apa yang menarik, di setiap petak tertulis nombor yang pada mulanya saya sangkakan kiraan jarak ke istana tersebut. Namun sangkaan saya itu meleset apabila dimaklumkan oleh pemandu pelancong bahawa angka tersebut ialah tahun-tahun pemerintahan dan nama raja-raja mereka. Lihatlah sendiri ...
Saya namakan alur ini sebagai "Longkang Sejarah".  Tidak mungkin raja akan bertukar saban tahun,
tetapi pastinya ada cerita pada setiap tahun-tahun tersebut. 

(Bersambung lagi...)





Sabtu, 15 November 2014

Annyeonghaseyo Korea! (Part 1: Jutawan Korea)

Teks: Rozida Ismail
Gambar: Koleksi peribadi

Penghujung Oktober lepas saya berpeluang bercuti ke Seoul, Korea. Percutian itu memang tidak dirancang dari awal dan tawaran itu datang secara tiba-tiba sahaja. Itulah rezeki namanya. Oleh sebab ia tawaran mendadak, maka saya menyerahkan sepenuhnya tentang tempahan penginapan dan tour kepada rakan saya (asalnya kami bercadang pergi berempat, tetapi suami menarik diri di saat akhir kerana hal yang tidak dapat dielakkan). Pada hari  saya berlepas, barulah saya mencari money changer untuk menukar duit. Pada mulanya memang saya tidak faham bagaimana tukaran wang Korea (Korean Won = W). Rupa-rupanya ia menggunakan ratusan ribu dan juta juga seperti Rupiah Indonesia. Tetapi nilainya tinggi, setaraf Dollar Amerika. Sepuluh ribu won bersamaan RM34. Andai kata anda mempunyai masa, buatlah tukaran di Giant Klana Jaya kerana di situ lebih murah. Kawan saya dapat nilai yang lebih tinggi, iaitu RM32.80 untuk W10,000. Kadang-kadang ada orang yang agak keliru dengan nilai tukaran. Saya jelaskan di sini, jika menukar duit asing carilah nilai tukaran yang lebih rendah. Di KLIA, banyak bank menawarkan tukaran wang seperti CIMB, Maybank dan RHB. CIMB dan Maybank menawarkan tukaran sebanyak RM34 untuk W10,000. Manakala RHB menawarkan harga lebih rendah iaitu RM33. Tetapi pada hari itu RHB telah kehabisan stok W. Begitu juga, saya menukar duit di Bangi Gateway sebelum ke KLIA dan hanya tinggal W500,000.00 sahaja. Pelanggan selepas saya terpaksa berputih mata kerana gagal menukar wang, tetapi penerbangannya pada hari berikutnya. Nampaknya ramai betul orang kita melancong ke Korea. Untuk makluman juga, nilai tukaran akan berubah setiap hari. Bagi melengkapkan pakej sebagai Jutawan Korea, saya terpaksa menukar wang lagi di KLIA.

Rezeki yang Allah nak beri datang berbagai-bagai cara. Kami cuba buat self-check in di KLIA. Setelah beberapa kali percubaan, kami gagal melakukannya. Mesin meminta kami ke kaunter.  Pegawai memaklumkan ada masalah kerana kapal terbang penuh (Hah?!) dan kerana itu kami terpaksa dipindahkan ke Business Class (Wow! Tapi kami maintain cool saja dan senyum-senyum sesama sendiri). Yalah.. apabila di Korea kita menjadi jutawan jadi kenalah naik kelas bisnes.
Tidak rugi naik MAS.. Biasanya kelas ekonomi boleh dinaik taraf ke kelas bisnes dengan sedikit bayaran.
Rezeki kami, ianya percuma sahaja.
Susun dulu beg dan anda boleh duduk
sambil menunggu bas. Ini wajah Yikshun.

Perjalanan ke Seoul memakan masa selama 6 jam 15 minit. Dengan layanan mesra dan tidur yang selesa (boleh baring..) perjalanan jauh itu tidak begitu terasa. Sedar-sedar kami sudah tiba di ruang udara Seoul.  Tiga hari pertama kami menggunakan khidmat tour guide.  Pemandu pelancong kami orang tempatan yang lahir di Seoul dan fasih berbahasa Inggeris. Mungkin biasa melayan pelancong Malaysia, dia juga boleh bertutur sepatah-sepatah perkataan Melayu seperti perkataan makan, sedap, cantik. Dan yang menariknya, dia tahu waktu-waktu solat seperti zohor dan asar. Yikshun menyambut kedatangan kami di airport. Percutian bajet ini banyak menggunakan public transport. Kami diberikan kad T-Money yang setaraf dengan kad touch&go di Malaysia. Dengan T-Money kami boleh menaiki semua pengangkutan awam di Korea kecuali teksi. Dari airport kami menaiki bas ke hotel. Hotel kami terletak di kawasan Myeongdong maka bas yang dinaiki bernombor 6011. Tambang sehala ialah W15,000.
Perjalanan dari airport ke Myeongdong selama 1 jam lebih. Jutawan Korea ini mampu naik bas sahaja.. :)

Bersambung ...


Jumaat, 24 Oktober 2014

Vista Homestay, Kuala Lumpur

Teks: Rozida Ismail


Cuti persekolahan akan bermula kurang dari sebulan. Pastinya ada yang bercadang untuk membawa keluarga bersuka ria ketika cuti sekolah berlangsung. Ibu bapa yang bekerja pula merancang untuk menghabiskan cuti tahunan. Sudahkah anda menetapkan destinasi percutian kali ini? Bagi yang tidak tinggal di sekitar Lembah Kelang, saya cadangkan datanglah ke Kuala Lumpur. Di sini memang dikatakan syurga membeli-belah kerana terdapat banyak pilihan. Hujung tahun juga merupakan Year End Sale (YES) satu Malaysia. Banyak benda yang boleh didapati dengan harga yang berpatutan.

Bagi yang merancang untuk berbelanja, silalah pilih gedung-gedung besar di sekitar Kuala Lumpur seperti Suria KLCC, Pavilion, Lot 10, Midvalley & The Gardens, Sunway Pyramid, The Curve dan macam-macam lagi. Jika ingin mencari pakaian untuk baju kurung, tudung dan seumpamanya, berjalanlah di sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman. Di situ juga ada Kompleks Sogo yang selalu menawarkan potongan harga dan mempunyai banyak pilihan. Jika ingin mencari gajet seperti komputer, kamera, handphone, bolehlah ke Plaza Low Yat yang memang terkenal dengan pilihan rambang matanya. Plaza Low Yat pula berdekatan dengan Berjaya Times Square, yang memang terkenal dengan taman tema keluarga secara indoor. Sunway Pyramid juga mempunyai taman tema yang terkenal dan banyak permainannya. Di sini terdapat juga ice-skating yang tidak terdapat di tempat lain.

Anda sudah ada idea untuk bercuti?

Jika anda sudah menetapkan pilihan untuk bercuti di Kuala Lumpur dan ingin mencari penginapan yang berbaloi dengan bajet, jemputlah ke Vista Homestay, Kuala Lumpur. Vista Homestay adalah homestay milik keluarga saya. Setelah berpindah, saya masih tidak dapat berpisah dengan rumah ini kerana keseronokan tinggal di sini. Dengan menjadikannya sebagai homestay, dapatlah saya berkongsi keseronokan tinggal di sini dengan orang lain pula. Vista Homestay terletak di Taman Bukit Permai Cheras, Kuala Lumpur dan kawasan ini terkenal dengan jolokan sebagai 'Mini Genting'.  Vista Homestay adalah sebuah unit rumah di Tingkat 5, Kondominium Vista Panorama. Kedudukannya sangat strategik kerana dikelilingi gedung beli-belah besar seperti Tesco, Taman Midah; Econsave Pandan Perdana; Paragon Point Taman Seraya; AEON Big Ampang; Pandan Capital Pandan Indah dan banyak lagi yang berada dalam radius 3 km dari rumah. Manakala gedung-gedung besar untuk membeli-belah yang dinyatakan di atas juga berada dalam jarak capaian antara 10 - 15 km dari rumah.  Saya seronok tinggal di sini kerana berdekatan dengan banyak kemudahan. Selain itu, disebabkan ia hanya mempunyai 2 blok sahaja dan banyak unit yang dimiliki oleh Singaporean maka sekelilingnya agak sunyi sedikit, sesuai bagi mereka yang hendakkan privasi.
Ruang tamu rumah berkonsepkan hijau supaya sejuk mata memandang.
Antara keseronokan tinggal di sini ialah udaranya yang sejuk dan nyaman. Tidak seperti tinggal di rumah teres, di sini anda tidak perlukan pendingin udara kerana angin sentiasa bertiup, menyegarkan ruang. Jika berasa panas, bolehlah mandi manda di kolam yang terletak di bahagian bawah. Bilik gymnasium, bilik pingpong dan bilik skuasy juga ada disediakan. Sesekali kami akan tinggal di sini untuk bersantai. Oleh itu pelbagai kemudahan disediakan seperti dapur memasak, peti sejuk, mesin basuh, dan seterika bagi memudahkan tetamu yang menginap di sini.

Untuk sebarang pertanyaan tentang Vista Homestay, bolehlah hubungi saya melalui email ratubestari@yahoo.com kerana Vista Homestay diuruskan oleh syarikat tersebut



Sabtu, 20 September 2014

Cara Tukar Sekolah Rendah

Text: Rozida Ismail
Gambar: Dari carian google

Awal tahun dahulu saya pernah menulis tentang proses untuk menukar sekolah menengah. Saya lihat entri itulah yang paling banyak hit. Ramai rupanya orang yang ingin membuat proses pertukaran sekolah. Maklum sahaja kita mempunyai seramai 5 juta pelajar di seluruh Malaysia, baik di sekolah rendah mahu pun di sekolah menengah. Namun, bagi saya proses menukar sekolah menengah lebih rumit, tidak seperti sekolah rendah yang agak mudah. Saya kongsikan di sini bagaimana menguruskan pertukaran sekolah rendah pula kerana hal ini saya alami sendiri.

Paling penting, sebelum mengisi borang pertukaran sekolah anda perlulah tahu sekolah mana yang mahu dipilih. Pertimbangkan sebijak-bijaknya dan selidiklah sekolah yang paling sesuai untuk anak anda. Saya memilih berdasarkan jarak yang dekat dengan rumah dan prestasi sekolah tersebut. Saya hanya memilih satu sekolah sahaja walaupun anda dibenarkan membuat 3 pilihan dalam borang pertukaran sekolah. Ini kerana saya hanya mahukan sekolah tersebut dan saya akan pastikan anak saya dapat memasuki sekolah tersebut walau apa cara sekali pun. Ingat, anda perlu berusaha sedaya upaya untuk memastikan apa yang dicita-citakan tercapai. Jangan patah semangat dan  carilah jalan dan mohon daripada Allah SWT supaya dipermudahkan urusan. Bak kata pepatah, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Hendak seribu daya, tidak hendak seribu dalih. Jika anda benar-benar mahu, maka Allah SWT akan tunjukkan jalannya.

Kebetulan sekolah yang dipilih memang tersangat dekat, hanya perlu berjalan kaki sahaja, sampailah ke pintu belakang. Dan kebetulan sekali lagi, sekolah itu bertaraf SBT (Sekolah Berprestasi Tinggi). Memang saya pernah dengar bahawa sekolah ini telah penuh dan sukar untuk memasukinya. Untuk makluman, SBT mengehadkan hanya 30 murid dalam satu kelas. Saya sudah maklum tentang hal itu, tetapi saya tetap mahukan anak saya bersekolah di situ.

Setelah menetapkan sekolah pilihan, saya ke sekolah anak saya. Di situ, anda perlu mengisi borang. Antara butir-butir yang diperlukan ialah nama anak, no surat beranak/MyKid, alamat rumah baru, alamat sekolah yang dipilih, tarikh yang dikehendaki untuk anak memulakan persekolahan di sekolah baharu dan sebab pertukaran sekolah. Kerani akan menaipkan segala butiran dan menyerahkan 4 salinan borang tersebut. Satu untuk PPD (Pejabat Pelajaran Daerah), satu untuk sekolah baharu, satu untuk sekolah lama dan satu untuk salinan ibu bapa. Borang tersebut perlu diserahkan ke PPD untuk kelulusan. Saya menulis sebab pertukaran sekolah ialah kerana berpindah. Saya telah bersedia dengan bil elektrik yang ada alamat rumah baharu, tetapi tidak diminta sebagai bukti. Sesetengah sekolah/PPD memerlukan bil tersebut untuk bukti sokongan.

Perkara pertama yang perlu dibuat ialah menyerahkan borang tersebut ke PPD. Urusan agak mudah kerana sekolah lama dan sekolah baharu berada bawah pentadbiran PPD yang sama. (Alhamdulillah, sekali ini saya tidak sesat kerana pernah ke PPD sebelum ini.. kan itu hikmahnya!). Namun apabila disemak oleh PPD, sekolah yang dipohon telah penuh. Saya perlu mendapatkan sokongan Guru Besar  sekolah baharu untuk membolehkan permohonan saya diluluskan. Ketika saya menelefon sekolah baharu, PK HEM yang menguruskan pertukaran sekolah tidak dapat menerima permohonan saya atas alasan kelas telah penuh. Namun saya tidak berputus asa, saya cuba menemui Guru Besar untuk mendapatkan tempat. Mereka meneliti laporan pelajaran anak saya dan berpuas hati dengan pencapaian gred A. Nasihat saya, bawalah apa sahaja laporan sekolah, sijil-sijil anak untuk dipertimbangkan. Jika anak anda ada potensi mengharumkan nama sekolah, pastinya ada tempat untuknya di situ. Atas perbincangan, anak saya diterima masuk dengan syarat saya juga memberi sumbangan kepada sekolah dengan menjadi anggota PIBG sekolah tersebut. Itu memang bukan satu masalah kerana saya juga anggota PIBG sekolah. (Tip di sini: jangan  kedekut beri sumbangan kepada sekolah! Barulah orang akan nampak anda). Alhamdulillah, Guru Besar meluluskan permohonan saya dan saya terus ke PPD untuk menyerahkan borang tersebut. PPD menandatangani borang-borang tersebut dan setiap borang perlu dihantar ke sekolah-sekolah terlibat untuk rekod. Saya juga diminta menulis rekod anak ke dalam 'Buku Besar' sekolah baharu, bermakna anak telah didaftarkan ke sekolah baharu.

Sebenarnya, jika tidak kerana sekolah baharu yang dipilih telah penuh, urusan pertukaran antara sekolah bawah PPD yang sama sangat mudah. Mungkin dalam satu hari sahaja boleh selesai. Tahun depan bermulalah tugas saya sebagai AJK PIBG sekolah rendah pula .. :)


Psst:  bagi mereka yang ingin merujuk proses pertukaran sekolah menengah, sila klik di sini.


Selasa, 2 September 2014

Cara Menyunting Buku Bergambar Kanak-kanak

Teks: Rozida Ismail

Entri kali ini mungkin dinanti-nantikan oleh mereka yang berminat dalam dunia penerbitan buku bergambar kanak-kanak. Suka saya mengumumkan bahawa buat julung kalinya Majlis Buku Kanak-kanak dan Remaja Malaysia (MBBY) akan mengadakan Kursus Penyuntingan Buku Bergambar Kanak-kanak. Mengapa kursus seumpama ini penting?

Pernahkah anda, ketika membaca atau membacakan buku cerita bergambar kepada anak-anak atau adik-adik, merasakan sangat mudah untuk membuat buku itu? Jika buku yang dibaca memberi kesan, anak atau adik anda suka membaca berkali-kali atau minta dibacakan buku yang sama sekali lagi, pastilah ada sesuatu pada buku itu, sama ada ceritanya atau ilustrasinya yang menarik perhatian. Mungkin juga gaya penceritaan anda yang mengesankan, siapa tahu!
Buku ini nampak mudah. Tetapi  penulis telah diminta membuat pembetulan storyboard-nya berkali-kali supaya ada cerita yang memberi kesan di hati kanak-kanak.
Menghasilkan buku cerita kanak-kanak nampak mudah, teksnya sedikit dan banyak gambar. Hakikat sebenarnya bukanlah semudah yang disangkakan. Banyak aspek yang perlu diambil berat. Jika mahu buku diterima di peringkat antarabangsa, menyediakannya juga perlulah dengan teliti. Banyak perkara tersirat yang tidak nampak dek mata kasar perlu diberi perhatian semasa menyunting buku kanak-kanak. Pemilihan bahasa, ilustrasi, font, design ... semuanya ada sebab dan musababnya. Bukan sekadar main letak atau agak-agak sahaja. Juga, bukan setakat tiru meniru dari buku yang diterbitkan di Amerika, Jepun atau Iran. Karyawan mereka memang terkenal dengan penerbitan buku kanak-kanak tetapi tidak semestinya buku mereka boleh dijadikan sebagai acuan kandungan kita.


Jika anda seorang penggiat dalam penerbitan buku kanak-kanak, datanglah ke kursus ini. Anda tidak perlu khuatir kerana para pembimbing adalah mereka yang sangat berpengalaman dalam penghasilan buku kanak-kanak dan banyak kali dijemput menjadi juri dalam pemilihan buku kanak-kanak peringkat antarabangsa. Saya sertakan di sini flyers untuk anda baca dan buat keputusan segera. Tempat terhad kepada 20 peserta sahaja.



Selasa, 19 Ogos 2014

Sajak: Setelah Maid Tiada

Teks: Rozida Ismail


Setelah Maid Tiada

Dulu...
Bangun lewat pagi
Subuh meninggi
Pulang lewat-lewat
Terus berehat
Badan pun sudah penat
Kerja memang sarat

Kini...
Bangun awal pagi
Tunggu Subuh lewat lagi
Pulang waktu tepat
Mana boleh berehat
Tugasan rumah lebih berat
Tapi masih larat

Dulu...
Ada masa main piano
Ada masa baca novel
Ada masa tulis novel
Ada masa tonton movie
Ada masa banyak lagi

Kini...
Tiada masa untuk santai
Tiada masa untuk belayar ke pulau kapuk
Tiada masa untuk sendiri
Hanya masa untuk famili.

Nikmatnya
Hikmahnya
Hanya Allah yang tahu.


Bukit Permai
190814

Sabtu, 2 Ogos 2014

Salam Aidilfitri 2014


Teks: Rozida Ismail

Hari ini sudah hari raya kelima. Masih belum terlambat untuk mengucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada sahabat dan pembaca sekalian. Mohon maaf zahir dan batin andai tulisan saya ada yang tidak kena atau menyinggung hati sesiapa.

Sudah agak lama saya tidak menulis di ruangan ini. Sememangnya bulan Ramadan agak sibuk dengan urusan seharian. Masa juga terasa begitu singkat. Namun alhamdulillah, persiapan hari raya saya buat ala kadar. Tahun ini semua baju raya sedondon kami sekeluarga sempat ditempah dan nampaknya semua berpuas hati. Tidak ada komplen atau perlu diubah suai. Sudah hampir 14 tahun tinggal di kawasan ini, baru saya berjumpa dengan tukang jahit yang menawarkan khidmat dan upah yang berpatutan. Meskipun begitu, pakaian raya tahun ini memang terhad. Cukup untuk beraya empat hari sahaja dan semuanya dibeli pada saat-saat akhir. Mujurlah saiz mudah didapati di pasaran.

Raya tahun ini seperti raya sebelumnya memang segala-galanya ala kadar. Tapi kemeriahannya tetap terasa kerana pada raya kali ini saya berpeluang bertemu dengan kaum keluarga yang sudah lama tidak bertemu. Pastilah hati akan tersentuh kerana sebaik sahaja bersua muka, nama saya sentiasa di bibir  ibu saudara jauh. Mana tidaknya, ketika kecil saya dijaga oleh mereka dan menjadi peneman ke sana-sini. Tidak dinafikan saya memang rapat dengan ibu-ibu saudara sepupu emak dan ayah saya. Kini hanya ada beberapa orang sahaja yang tinggal dan sudah berusia semuanya. Jika tidak diziarah, maka tidaklah kami dapat bertemu.

Pada hari raya ini juga saya berpeluang bertemu dengan rakan-rakan di bangku sekolah. Sesekali meluangkan masa yang agak lama di kampung halaman, maka kebarangkalian untuk bertemu agak tinggi. Di kedai, di bank atau berselisih jalan...

Itulah definisi kemeriahan hari raya bagi saya, silaturahim di kalangan keluarga dan sahabat handai.

Salam aidilfitri...

Selasa, 15 Julai 2014

Dawn of The Planet of The Apes

Teks: Rozida Ismail
Gambar: dari carian google

1 Hari 1 Malam di Bukit Besi
Sejak berpuasa, kami sekeluarga tidak pernah berpeluang untuk berkumpul dan berbuka puasa sama-sama. Abang menghantar mesej, bertanyakan bila kami akan melawat dia di Bukit Besi. Sementara itu banyak juga barang yang dipesan untuk dibawa. Sudah sebulan lebih abang di perantauan. Saya berkira-kira waktu. Cuti hanya ada di hujung minggu. Kakak pula akan balik setiap Jumaat. Jadi kami akan bertolak seawal jam 3 pagi ke Bukit Besi dan bersahur di Temerloh. Tetapi rancangan itu tidak menjadi apabila ada yang lewat bersiap. Saya sempat menggoreng nasi sebagai bekalan (psst... nasi goreng saya memang menjadi kegemaran keluarga!). Kami tiba di Bentong jam 4.30 pagi dan bersahur di sebuah restoran. Lebih kurang jam 5.15 pagi kami bertolak dan singgah di tol Temerloh untuk solat subuh. Di situ, dua orang anak saudara menyertai rombongan kami ke Bukit Besi. Alhamdulillah, kami memilih untuk melalui Jalan Jabor - Bukit Besi dan selamat tiba di sana lebih kurang jam 9.30 pagi. Perjalanan yang lancar dan tidak banyak kenderaan memudahkan perjalanan kami.

Lagi kisah dari filem...

Setelah mengambil abang di Bukit Besi, kami tidak ada apa yang hendak dibuat. Kami memilih untuk menginap di homestay di tepi pantai Dungun tetapi masih awal untuk check in. Jadi destinasi yang paling dekat untuk lepak-lepak ialah di Mesra Mall. Hendak lepak di tepi pantai Dungun, bulan puasa pula. Cuaca pun sangat panas sekarang.

Setelah pusing-pusing di Mesra Mall, masih ada banyak waktu lagi yang terluang. Abang yang sekian lama terpinggir di Bukit Besi mengajak kami menonton wayang. Tidak banyak filem yang boleh dipilih. Yang lelaki memilih Transformer, manakala saya dan anak-anak perempuan mahu menonton Dawn of the Planet of the Apes. Saya memang kurang gemar pada filem aksi futuristik.
Filem bermula dengan close up wajah Ceasar ... mungkin ada yang terkejut! 
Saya suka filem ini. Itu kesimpulannya. Waktu saya masih belajar dulu, cerita Planet of the Apes memang banyak mengarutnya. Tetapi yang ini lebih realistik. Ceasar, watak utama merupakan seekor beruk yang diajar oleh tuannya bercakap sejak kecil. Dia menjadi ketua puaknya dan berkomunikasi dengan bahasa isyarat. Kadang-kadang sahaja terkeluar dialog. Itupun sepatah-sepatah. 
Ini pula Koba, orang kanan Ceasar
Seperti mana-mana movie, pastinya ada watak antagonis. Filem ini juga tidak terkecuali. Baik watak manusia, mahu pun beruk. Kedua-duanya ada berwatak baik dan jahat. Koba menjadi saingan Ceasar. Dia sangat antikan manusia kerana pernah menjadi bahan uji kaji manusia sebelum diselamatkan oleh Ceasar. Logik juga alasannya. Filem ini agak adil. Sebijak-bijak manusia, dapat juga dibodohkan oleh beruk. Sebijak-bijak beruk, memang tetap bodoh berbanding manusia. Fitrah alam, manusia adalah makhluk paling bijak yang dijadikan Allah SWT. Dan hal ini diakui oleh Ceasar.

Malam yang padat

Sebaik filem tamat, kami terus ke Dungun untuk check in. Waktu berbuka juga sudah hampir jadi kami memilih untuk berbuka di rumah sahaja dengan teh O panas dan kurma. Ada sedikit rotiboy untuk dikongsi (kerana ketika membelinya stok habis terjual dan terpaksa beratur untuk menunggu. Laris betul rotiboy di Mesra Mall!). Selepas solat maghrib barulah kami keluar mencari restoran ikan bakar. Untunglah sepanjang Jalan Pantai Sura, berbaris restoran ikan bakar. Tinggal pilih sahaja. Selepas makan, abang perlu dihantar kembali ke asrama sebelum jam 11 malam.

Homestay yang kami pilih mempunyai kemudahan memasak. Jadi sekali lagi saya menyediakan nasi goreng, menu ringkas untuk sahur. Kami meninggalkan Dungun pukul 7 pagi dan sampai di KL lebih kurang jam 12 tengah hari. 

Percutian yang ringkas tetapi sangat padat dan mencapai matlamatnya.




Jumaat, 13 Jun 2014

Maleficent

Teks: Rozida Ismail

Seperti cuti-cuti yang lepas, aktiviti bersama keluarga kali ini ditutup dengan menonton wayang. Anak-anak yang membuat keputusan untuk menonton filem apa... dan filem ini yang mereka pilih:

Maleficent menjadi film box office ..
Pada mulanya saya menyangka kisah ini tentang ahli sihir seperti cerita Harry Porter, tetapi setelah menontonnya jangkaan saya meleset. Walaupun heboh diperkatakan tentang cerita ini tetapi saya langsung tak ambil pusing dan tidak juga mencari sinopsisnya. Begitupun saya tahu pelakon utamanya Angelina Jolie, tentu bukan calang-calang ceritanya. Sesudah dua minggu ditayangkan, Maleficent masih bertahan di panggung. Betapa tidak, ia sesuai untuk tontonan seisi keluarga kerana sekarang cuti sekolah.

Saya dapati trend filem-filem Barat sekarang mengangkat sisi lain daripada kisah klise dongeng mereka. Saya suka cara begini. Mencari kelainan daripada dongeng dahulu kala. Tidaklah kanak-kanak disogokkan cerita yang sama dari dulu hingga kini. Biarkanlah mereka berfikir sedikit daripada meneka apa yang berlaku berdasarkan cerita yang pernah mereka dengar atau baca. Mungkin cara ini juga boleh diaplikasi dalam kisah Bawang Putih Bawang Merah, Pak Pandir, Sang Kancil dan pelbagai lagi kisah dongeng kita yang banyak itu. Saya pernah juga menulis tentang The Journey 2: Mysterious Island yang menggarap 3 dongeng dalam satu kisah iaitu Mysterious Island, Gulliver's Travel dan Treasure Island.

Bagi yang masih belum menonton Maleficent, saya sediakan sedikit sinopsisnya. Maleficent bukan ahli sihir yang jahat. Dia adalah ketua pari-pari yang sangat penyayang. Namun karektornya bertukar menjadi pendendam disebabkan suatu peristiwa. Dia tidak percayakan bahawa cinta sejati itu wujud. Kerana itu sumpahannya ke atas Puteri Aurora hanya boleh dipadam dengan ciuman cinta sejati. Tetapi kali ini ciuman oleh Putera Philip tidak berjaya melepaskan Puteri Aurora daripada sumpahan Maleficent. Bukankah jalan ceritanya lari daripada klise? Malahan, penonton akan jatuh kasihan pula kepada Maleficent yang sepatutnya berwatak jahat.

InsyaAllah saya akan mula menulis cerita dongeng kita dengan mengangkat watak antogonist pula.




Khamis, 12 Jun 2014

UiTM Bukit Besi

Teks: Rozida Ismail

Hampir 2 minggu sekolah bercuti dan sejak 2 minggu itulah kami sekeluarga sibuk ke sana sini. Hujung minggu pertama cuti sekolah kami bertolak ke Kuala Terengganu, menghantar abang yang mendaftar sebagai mahasiswa UiTM Bukit Besi. Dalam banyak-banyak tawaran belajar yang diterima, dia memilih universiti ini. Alhamdulillah, anak bujang saya masuk universiti!

Oleh sebab Terengganu memulakan hari pertamanya Ahad, maka pendaftaran pelajar baru jatuh pada hari Ahad, 1 Jun 2014. Hari Isnin kami sudah mula bekerja semula, jadi kami bertolak pada hari Jumaat supaya sempat berehat satu hari di Kuala Terengganu dahulu sebelum meninggalkan abang di asrama. Mungkin disebabkan kawasan Bukit Besi tidak begitu sibuk maka semua homestay yang kami hubungi penuh pada tarikh yang dikehendaki. Akhirnya saya meminta pemilik homestay di Bukit Besi mencadangkan tempat tinggal yang berhampiran dengan UiTM. Ini kerana kami memang tidak pernah menjejakkan kaki ke sini dan tidak ada kenalan yang tinggal di sini. Pendaftaran pelajar baru pula bermula jam 8.00 pagi. Pemilik homestay mencadangkan kami menghubungi Bukit Besi Golf Resort (dahulunya Tasik Puteri Golf Resort). Alhamdulillah, kebetulan masih ada dua bilik yang kosong dan harganya juga berpatutan. Hanya RM100 satu malam untuk bilik superior (2 katil single) dan RM110 untuk bilik family (1 katil queen dan 1 katil single). Kedudukan UiTM hanya dalam jarak 10 minit perjalanan dari sini. Tidak ada sarapan pagi disediakan. Malahan kunci bilik juga mesti dituntut dari guard kerana pekerja akan pulang jam 6.00 petang. Jika anda menginap di sini, siap-siapkanlah terus makan malam untuk keluarga. Restoran memang sukar dicari apatah lagi pada waktu malam. Begitu juga dengan sarapan pagi. Jika lambat, alamat kenalah makan nasi berlauk sahaja. Kalau masih mahukan sarapan nasi lemak dan seumpamanya bolehlah berkereta ke Kawasan Rehat & Rawat Bukit Besi di tepi highway Jabor-KT yang terletak dalam 10 km dari kelab golf.
Udara segar dan nyaman pada waktu pagi di Bukit Besi Golf Resort.
Gaya bakal mahasiswa. Masih sempat berselfie ..

Kami antara orang yang paling awal mendaftar di UiTM pada hari itu. Rupa-rupanya pendaftaran memang bermula jam 8.00 pagi, tetapi aktiviti untuk pelajar hanya bermula pada jam 5.00 petang. Jadi selepas mendaftar kami bawa abang keluar semula kerana terpaksa mencari bantal yang tidak disediakan untuk pelajar dan juga tiket bas balik untuk abang selepas minggu orientasi. Bandar terdekat ialah Kuala Dungun, kira-kira 32 km. Selepas membeli tiket bas, kami mencari teksi prebet sapu untuk menyediakan pengangkutan untuk abang keluar dari Bukit Besi ke Dungun. Mereka mahukan RM60. Hanya sebagai alternatif kalau-kalau tiada bas UiTM hari itu.
Kampus baru ini menyediakan bilik yang selesa, lengkap dengan meja studi dan 2 soket setiap orang.
Untunglah budak-budak sekarang..

Dikhabarkan kampus baru ini boleh memuatkan 600 pelajar. Hanya ada dua kursus sahaja ditawarkan di kampus ini, iaitu chemical dan mechanical engineering. Semoga semua pelajar Bumiputera di sini memanfaatkan setiap peluang yang diberi dan belajar bersungguh-sungguh demi memartabat ekonomi bangsa. Amin ..

Sabtu, 17 Mei 2014

Buku Bergambar Kanak-kanak Tanpa Teks

Teks: Rozida Ismail

Kanak-kanak memang suka meniru gaya ibu bapa atau adik beradiknya yang lebih besar. Sekarang musim peperiksaan di sekolah. Sudah tentu anak atau adik anda sentiasa memegang buku untuk menelaah pelajarannya. Perhatikan adiknya yang masih belum mengerti tentang peperiksaan juga akan sibuk membaca buku dengan caranya tersendiri. Daripada dia mengganggu abang atau kakaknya yang ingin menelaah pelajaran, apa kata berikan dia buku untuk dibaca. Anak-anak kecil berasa tertekan dengan teks yang banyak jika diminta membaca. Anda boleh bacakan untuknya tetapi lebih baik biarkan si kecil membaca sendiri. Bagaimana?

Buku tanpa teks adalah jawapannya. Pernahkah anda melihat buku bergambar kanak-kanak tanpa teks? Di Malaysia sudah banyak penerbit yang mengeluarkan buku bergambar tanpa teks. Sebenarnya membuat buku tanpa teks adalah lebih sukar berbanding dengan menulis novel. Sudah tentu buku tanpa teks ditujukan khusus buat kanak-kanak yang belum pandai membaca mahupun yang belum mengenal huruf sekali pun. Kanak-kanak akan leka bercerita melalui apa yang dilihatnya dalam gambar. Apatah lagi jika subjek yang diketengahkan menjadi minatnya. Perlakuan ini akan menggalakkan penguasaan bahasa dalam kalangan kanak-kanak. Mereka juga bebas berimaginasi dalam bahasa mereka sendiri. Kadang-kadang apa yang diceritakan tidak terjangkau oleh fikiran kita. Jika anda ingin melihat keajaibannya, cubalah belikan buku tersebut.

Amin dan Bobo ~ kisah Amin yang tidak sukakan kucing. Bagaimana kesudahannya?
Buku ini adalah yang paling laris jualannya. 
Pak Sawa ~ kisah ular sawa yang terpaksa keluar dari habitatnya kerana ancaman pencemaran.
Jika anda ingin memiliki buku ini, bolehlah hubungi saya. Banyak lagi buku tanpa teks dalam siri ini. Buku ini amat sesuai digunakan dalam bentuk bercerita (storytelling).





Selasa, 13 Mei 2014

Bangkit Menulis!

Teks: Rozida Ismail

Sekian lama tidak melaporkan apa-apa (walaupun telah bersusun draf yang hendak diterbitkan), akhirnya saya akan menerbitkan cerita ini ... ya tentang program Bangkit Menulis yang saya anjurkan bersama sahabat saya, June Writer. Kolaborasi itu terjadi hanya tiba-tiba. Saya melihat tulisan-tulisannya di facebook agak berlainan dan menarik. Kebetulan kami sama-sama berguru dengan Dato Roslan Abd Hamid dalam Speaker's Academy dan NLP & Persuasion bawah Azzam Sabtu. Sebelum itu, kami menyertai Train The Trainer Dr Azizan Osman. Sebegitu banyak ilmu dicari dan wang dilaburkan, maka sudah sampai masanya saya mempraktikkan segala ilmu yang dipelajari. Akhirnya kami sepakat untuk menjalankan program Bangkit Menulis pada Sabtu 10 Mei 2014 yang lepas.

Asalnya hanya 9 item ingin dikongsi dalam masa lebih kurang 7 jam. Namun, dengan semangat yang ditunjukkan oleh peserta, banyak lagi ilmu yang telah dikongsi termasuk pemasaran karya.
Pada mulanya 20 peserta mendaftar dan 20 lagi dalam senarai menunggu. Pada hari yang sama juga sekolah ganti diadakan. Ini adalah cabaran untuk kami kerana ada antara peserta adalah guru dan pelajar sekolah. Alhamdulillah, seramai 16 peserta dapat hadir dan masing-masing begitu bersemangat untuk menulis. Antara yang hadir ialah profesional seperti doktor, pakar IT, ahli muzik, engineer dan sebagainya.
June Writer sedang menerangkan teknik seru ilhamnya.  Gambar bawah, antara peserta sulung Bangkit Menulis.
Apa yang boleh saya katakan, Bangkit Menulis memberi satu pendekatan berlainan untuk menjadi penulis luar biasa melalui teknik obsesi. Keupayaan peserta menukar stail penulisan dapat dilihat dalam status facebook masing-masing dengan ayat-ayat avant garde.

Jika anda ingin menjadi self-publisher, di sinilah tempatnya untuk menimba ilmu.
Gambar bawah, sesi autograf bersama Puteri Dhamia ~ penulis Rela Kupujuk.
Yang pasti, sehingga hari ini masih banyak pertanyaan untuk menyertai program ini bukan sahaja dari Malaysia malahan kami turut mendapat undangan dari Singapura juga. InsyaAllah, Bangkit Menulis II akan kembali tidak lama lagi dengan tambahan ilmu baru kerana setiap hari adalah hari untuk belajar.

Khamis, 17 April 2014

Door Gift

Teks: Rozida Ismail

Menjelang cuti sekolah tidak lama lagi, akan banyaklah jemputan kahwin di sana-sini. Berkisah tentang jemputan kahwin ini, memanglah seronok kerana di majlis-majlis kahwinlah selalunya kita berpeluang bersua muka dengan saudara-mara dan sahabat handai yang sudah lama tidak ketemu. Sebaik-baiknya bawalah semua ahli keluarga  bagi meraikan pengantin dan memperkenalkan anak-anak dengan saudara mereka atau kenalan kita. Jika anak-anak tidak dibawa bersama, sukar untuk mereka mengenali saudara-mara dan sahabat handai terdekat. Saya lebih suka jika satu keluarga datang bertandang daripada dijemput hanya pasangan suami isteri sahaja. Bertandang ke majlis kahwin bukan bermakna hendak makan percuma, tetapi yang lebih penting daripada itu ialah mengeratkan silaturahim antara sesama kita. Apatah lagi keluarga pengantin sedang bergembira menerima ahli keluarga baharu. Raikanlah kegembiraan mereka bersama-sama. Jika tidak dapat membantu, hulur-hulurkanlah sumbangan sedaya mampu untuk meringankan beban kewangan mereka.

Sudah menjadi kebiasaan di majlis kahwin, keluarga pengantin akan menyediakan buah tangan kepada tetamu. Selalunya tetamu tidak akan pulang dengan tangan kosong, setidak-tidaknya dibekalkan sebutir telur rebus atau gula-gula. Dahulu, telur rebus itu diletakkan dalam kotak kecil atau dibungkus dengan kertas yang direkabentuk dengan cantiknya. Sekarang, istilah bunga telur itu telah menjadi 'door gift' kerana dari kotak kecil ia telah berevolusi menjadi sebuah beg kecil yang dimuatkan berbagai-bagai barangan. Ada yang mengisi beg kecil itu dengan kerepek, kek, minuman, gula-gula, kipas tangan, kotak barangan kemas, sapu tangan dan sebagainya. Kadang-kadang dek kerana keseronokan, mereka berbelanja berlebih-lebihan. Semuanya atas alasan, 'kahwin hanya sekali, apa salahnya berbelanja besar'. Kealpaan dan alasan sebeginilah membuatkan pengantin atau keluarganya mula pening kepala apabila bajet sudah 'lari'. Kadang-kadang bakal pengantin membuat persiapan ala kadar sahaja berdasarkan kesediaan ekonomi mereka, tetapi desakan keluarga untuk menambah 'itu-ini' yang membuatkan bajet mereka 'lari'. Mungkin anda pernah dengar kata-kata sebegini, "sunyilah majlis kahwin kau kalau tak ada kompang." Maka pengantin pun terpaksa memanggil kumpulan kompang. Kos mungkin mencecah RM300- 400. "Takkan kau bagi bunga telur aje, orang sekarang beri door gift. Letak kipas tangan, senang diorang nak berkipas kalau panas. Tambah sikit air kotak, kalau dahaga boleh minum. Semua tu murah aje kalau beli kat Nilai 3." Sememangnya kos membeli satu barang mungkin kurang daripada RM1. Tetapi jika sudah 2,000 jemputan? Ingat ... bukan hanya satu barang untuk satu beg ya ...

Minta maaf, saya anggap door gift seperti ini membazir sahaja. Saya tidak kisah jika door gift itu berupa makanan ringan kerana ia boleh dimakan. Malangnya jika door gift itu berupa mangkuk kaca, kipas tangan, kotak barangan kemas, sapu tangan, saya kira ia agak membazir. Selama manalah tetamu akan menyimpan door gift tersebut.  Jika tidak silap, semua barangan ini didapati dengan murah kerana diimport dari China, Vietnam atau Indonesia. Ada juga door gift buatan Malaysia seperti bekas dari tanah liat.
Pelbagai bentuk bekas bunga telur dari majlis perkahwinan. Selagi boleh disimpan,
saya akan simpan kerana tidak mahu membazir. Membuangnya seperti membuang duit.

Pemberian door gift ini tidak hanya berlaku di majlis kahwin sahaja. Malah juga ketika majlis makan malam, mesyuarat agung persatuan atau seminar. Sudah menjadi lumrah orang kita yang suka memberi. Niat untuk memberi memang baik tetapi bimbang di akhirnya ia menjadi suatu pembaziran pula jika tidak digunakan. Ketika Mesyuarat Agung Tahunan persatuan Mabopa minggu lepas, Presiden Persatuan, Dato' Husamuddin menegaskan beliau tidak membenarkan door gift diberi kepada ahli. Hal ini dianggap membazir. Saya sangat menyokong pendirian beliau tentang door gift kerana memang sudah lama saya perhatikan pembaziran pada door gift yang kadang-kadang tidak memberi manfaat. Jika hendak memberi sesuatu, berilah yang ada kualitinya dan memang digunakan oleh penerima (bukan merujuk pada door gift Mabopa ya ...). Fikir-fikirkanlah ...

Ahad, 13 April 2014

Persatuan Berkaitan Buku di Malaysia

Teks: Rozida Ismail

Sejak dari sekolah lagi kita telah diperkenalkan dengan persatuan. Sekarang, semua murid diwajibkan berpersatuan. Cuma, ada persatuan yang aktif dan ada juga yang tidak. Mungkin kerana ahli-ahlinya tidak nampak apa kepentingan berpersatuan tersebut. Aktif atau tidaknya persatuan banyak bergantung kepada ahli jawatankuasa (AJK) persatuan yang dilantik. Jika AJK aktif memikirkan aktiviti untuk ahli, maka aktiflah juga persatuan tersebut. Kadang-kadang jika ada isu berkaitan industri yang diceburi, persatuanlah merupakan medan terbaik untuk memperjuangkan hak dan kebajikan ahlinya. Semuanya berjemaah, anda tidak mungkin 'dilihat' jika tidak dalam satu kumpulan yang kuat.

Setiap hujung tahun kewangan, persatuan yang berdaftar mesti membuat Mesyuarat Agung Tahunan (AGM). Hal ini diwajibkan dalam Akta Pertubuhan1966 (lihat di sini untuk maklumat lanjut). Biasanya persatuan akan mengadakan AGM pada bulan April.

Ini adalah sebahagian ahli yang hadir ketika AGM Mabopa di Hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur pada 12 April 2014. Kebanyakannya orang penting dalam industri buku negara.

Saya juga terlibat aktif dalam Persatuan Penerbit Buku Malaysia atau MABOPA , Persatuan Penerbit dan Pengedar Buku Bumiputera Malaysia (PPPBBM) selain Majlis Buku Kanak-kanak dan Remaja Malaysia (MBBY). Kesemua persatuan ini melibatkan orang-orang buku dan aktiviti pebukuan. Banyak ilmu yang boleh didapati dengan melibatkan diri dalam persatuan seperti ini. Tetapi untuk memasuki Mabopa dan PPPBBM anda perlulah mendaftar syarikat penerbitan buku, bukannya individu. Antara syaratnya ialah menghantar 2 buah buku sebagai bukti bahawa syarikat anda benar-benar sebuah penerbit buku. Berlainan dengan MBBY, anda boleh mendaftar sebagai ahli individu.

Menyentuh tentang aktiviti, aktiviti terbesar yang sama-sama dianjurkan oleh Mabopa ialah Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIBF) dan Kuala Lumpur Trade and Copyright Center (KLTCC). Pesta ini akan berlangsung selama 11 hari dari 24 April 2014 hingga 4 Mei 2014. Memang banyak masa untuk memilih buku-buku yang dihajati. Pesta buku memang telah lama diadakan, semenjak 33 tahun yang lalu. Mungkin ada antara anda yang masih belum lahir lagi ketika pesta buku yang pertama berlangsung. KLTCC pula merupakan platform perdagangan hak cipta. Anda boleh menjual dan membeli hak cipta di sini. Ini merupakan satu-satunya medan perdagangan hak cipta yang paling berjaya di Asia Tenggara. Tahun ini merupakan tahun keempat. Cuma, untuk memasuki ruang KLTCC anda perlu membayar RM50 untuk 3 hari, tetapi manfaatnya anda boleh masuk mini seminar yang diadakan. Manakala MBBY merupakan penganjur bersama untuk Festival Sastera Kanak-kanak dan Remaja. Saya pernah bercerita tentang aktiviti MBBY sedikit masa dulu. Bolehlah jenguk-jenguk ke entri sebelumnya.


Isnin, 24 Mac 2014

Tip Panjang Umur Murah Rezeki

Teks: Rozida Ismail
Gambar: carian google

Hari ini kita sambung lagi sesi bercerita tentang tip panjang umur. Bukanlah bermaksud jika anda memiliki segala tip ini usia anda pasti panjang hingga ratusan tahun. Tetapi tip ini lebih kepada hendak mengenal pasti potensi umur sama ada panjang atau pendek. Segala yang dipaparkan adalah berdasarkan kajian Barat. Pokoknya panjang atau pendeknya umur seseorang telah pun ditetapkan oleh Allah SWT sejak azali lagi. Berdoalah semoga umur kita dipanjangkan dan kita mempunyai lebih banyak masa untuk beribadah kepadaNya.

Tip kelima ini sangat disukai oleh wanita. Kajian menunjukkan umur wanita lebih panjang daripada lelaki. Jangka hayat wanita atau lelaki di setiap negara berubah, berdasarkan gaya hidup mereka. Di Malaysia, jangka hayat lelaki ialah sehingga 74 tahun manakala bagi wanita mencapai 76 tahun. Namun dikatakan jurang ini semakin berkurang dan mungkin satu hari nanti jangka hayat lelaki dan wanita adalah sama sahaja. Jika dikaitkan dengan tip ketiga, andaian ini mungkin benar kerana lelaki selalunya keluar bekerja dan mempunyai stres yang tinggi berbanding dengan wanita yang menjadi suri rumah. Gaya hidup sekarang telah berubah, wanita juga sama sibuknya dengan lelaki dan stres yang dialami mungkin juga lebih. Maka, dengan itu jurang jangka hayat antara mereka semakin rapat.


Jangka hayat wanita lebih panjang daripada lelaki!

Tip keenam pula ialah jika seorang wanita itu melahirkan anak ketika usianya melebihi 35 tahun maka dikatakan mereka mempunyai 4 kali peluang untuk hidup lama berbanding wanita yang tidak melahirkan anak selepas usia tersebut. Andaian ini berdasarkan teori bahawa wanita yang melahirkan anak pada usia sebegini mempunyai sistem pembiakan yang baik dan usia tuanya bergerak perlahan.

Tip ketujuh adalah berkaitan berat badan. Satu kajian telah dikendalikan oleh Kolej Perubatan Albert Einstein pada tahun 2011 kepada kumpulan orang-orang tua berusia antara 95 - 112 tahun. Kajian ini mendapati bahawa kumpulan yang kekal pada usia ini adalah mereka yang mempunyai berat badan ideal berbanding sekumpulan mereka seusia yang obes dan lahir pada tahun yang sama. Kajian yang lain juga mempunyai dapatan yang sama.

Akhir sekali, jika anda mempunyai 'telomere' yang panjang. Fakta ini agak saintifik. Telomere ialah sejenis penutup yang melindungi hujung kromosom. Apabila sel berbahagi, telomere menjadi lebih pendek sehingga mencapai ke satu poin yang tidak mungkin boleh berbahagi lagi. Bukti menunjukkan lebih panjang telomere anda, usia akan semakin panjang. Dalam sesetengah kes, orang yang berusia panjang mempunyai enzim yang sangat aktif yang membina telomere. Walau bagaimanapun, kajian lain pula mengaitkan faktor tidak merokok, menghindari stres yang kronik dan mengekalkan diet yang kaya dengan asid lemak omega-3 boleh membantu meningkatkan kepanjangan telomere.

Kita belajar sains hari ini. Yang berwarna kelabu adalah kromosom manakala titik putih yang
kelihatan ialah penutup kromosom atau telomere.

Alhamdulillah jika dikurniakan umur panjang. Bersedekahlah banyak-banyak untuk bekalan akhirat nanti. Insya Allah, rezeki turut akan mengikut. Amin.



Sabtu, 15 Mac 2014

Tip Panjang Umur

Teks: Rozida Ismail
Sumber gambar: carian google

Artikel ini saya dapati ketika membaca sebuah majalah perubatan di sebuah hospital. Sambil menunggu giliran bertemu doktor, saya terbaca artikel yang bertajuk "Will you live to 100?". Ramai orang (atau lebih tepat, semua orang!) inginkan umur panjang. Setiap selepas solat, pasti kita berdoa agar Allah SWT panjangkan umur kita, supaya kita lebih banyak masa untuk bertaubat dan melakukan amal ibadah sebagai bekal ketika di alam akhirat kelak. Berdoa untuk panjang umur bukanlah bermakna kita seronok sangat hidup di dunia ini. Jika panjang umur tetapi banyak melakukan dosa pun tidak bagus juga. Bagi saya, bersyukur dengan nikmat hidup di dunia dan pada masa yang sama bersedia untuk hijrah yang pasti.

Okey, berbalik pada tip panjang umur itu, berdasarkan kaji selidik yang dijalankan oleh pengkaji Barat terdapat lapan faktor untuk seseorang itu panjang umur. Lebih menarik lagi, dikatakan 1 daripada 10,000 orang mempunyai peluang untuk panjang umur berdasarkan faktor-faktor tersebut.

Pertama, jika anda mempunyai saudara yang panjang umur. Mengikut New England Centenerian Study yang dijalankan oleh Boston University School of Medicine sekurang-kurangnya separuh daripada mereka yang mempunyai ibu bapa atau nenek moyang yang hidup melebihi umur 90-an juga akan hidup lama. Selepas ini bolehlah balik kampung,  tengok ada atau tidak datuk nenek kita yang panjang umurnya. Jika mereka panjang umur mintalah tip-tip bagaimana mereka mengekalkan kesihatan. Pasti ada tip berguna yang boleh dikongsi.
Biar tua, tetapi gembira ....
Kedua, jika anda dikelilingi oleh kelompok sosial yang kuat anda akan panjang umur. Banyak kajian menunjukkan bahawa kesepian merupakan penyebab kesihatan yang tidak baik (sumber dari majalah itu). Ini bermaksud jika mahu umur panjang, selalulah bergaul dengan kaum keluarga, saudara mara dan sahabat handai. Orang yang selalu buat kerja kebajikan dan aktif dalam komuniti kemasyarakatan sering hidup lama. Dalam Islam pun kita dituntut mengimarahkan masjid dan membuat kerja kebajikan. Jika hendak panjang umur, janganlah mengasingkan diri. Bagus juga tip ini...
Ketawa juga membuatkan hati sentiasa muda ..
Ketiga, orang yang kurang risau boleh hidup lama. Orang yang kurang mempunyai perasaan risau selalunya kurang mengambil risiko. Mereka ini mempunyai 50% sahaja risiko pendek umur berbanding orang yang risau di tahap kronik. Banyak perkara yang membuatkan seseorang itu risau. Risau tak ada duit, risau gagal periksa, risau dibuang kerja ... Namun jika kita pandai meletakkan kerisauan di tempat yang sepatutnya, Insya Allah ia tidak membawa mudarat. Risau adalah satu perasaan semula jadi, dan jika perasaan itu terlalu diikutkan sangat maka ia mendatangkan tekanan. Akhirnya tekanan ini membawa kemurungan.
Kerisauan boleh mendatangkan penyakit ..
Keempat, jika seseorang itu mampu berjalan jauh dengan cepat, risiko kematiannya adalah rendah. Kajian Universiti Pittsburgh terhadap 35,000 warga emas berusia 65 tahun ke atas mendapati bahawa kadar kematian berkurang 12 peratus setiap kali pecutan meningkat 0.1 meter per saat. Kajian oleh Journal of the American Medical Association pula mendapati individu berusia 70 - 79 tahun mampu berjalan suku batu atau lebih kurang menghadapi risiko penyakit dan mampu hidup hingga 6 tahun lagi. 

Amalkan berjalan pantas untuk panjang umur.
Untuk tip ke-5 hingga 8 memang sesuatu yang agak menarik juga untuk diketahui, terutamanya jika anda seorang perempuan. Walau bagaimanapun saya akan kongsikan dalam entri yang akan datang.
Selamat berhujung minggu ..

Dapatkan Transfer Factor Plus yang berupaya meningkatkan daya imun sebanyak 437 kali ganda. Daya imun yang tinggi mampu mencegah jangkitan penyakit. Untuk maklumat lanjut dan tempahan klik di sini.

Ahad, 9 Mac 2014

Science Girl School

Teks: Rozida Ismail

Science Girl School (SGS). Pernahkah anda mendengar nama sekolah ini? Sememangnya sekolah ini adalah sekolah baharu tetapi bangunannya adalah bekas Kolej Tuanku Khursiah (TKC), Seremban. TKC sudah beroperasi di lokasi baharu, iaitu Bandar Enstek lebih setahun yang lalu. Bangunan yang ditinggalkan itu telah diperbaiki dan kini menempatkan 169 pelajar Tingkatan 4, kesemuanya perempuan. Jika dahulu, Sekolah Dato' Abdul Razak Seremban berpindah ke bangunan baharu dan kemudian namanya digantikan dengan Sekolah Sains Seremban (Saser), kini SGS juga mengikut jejaknya. Bezanya Saser dihuni pelajar lelaki manakala SGS menempatkan pelajar perempuan sahaja. Kedua-duanya mengambil pelajar yang cemerlang ketika PMR. Maka tidak hairanlah jika Saser muncul sebagai sekolah terbaik peringkat SPM buat beberapa tahun. Harapan SGS juga ingin muncul sebagai sekolah terbaik, berentap dengan Saser. Siapa yang akan menandingi siapa, kita tunggu keputusannya dua tahun akan datang.

SGS menerima pelajar puteri sulungnya pada 25 Februari 2014. Sememangnya ia mencatat sejarah dalam bidang pendidikan. Diketuai oleh Puan Azizah Binti Musa, khabarnya juga bekas guru di TKC. Buat masa sekarang, SGS hanya mempunyai 18 orang guru sahaja.
Majlis Perasmian, dirasmikan oleh EXCO Kebajikan Negeri Sembilan, Datuk Norhayati Omar.
Pada hari pendaftaran, turut diadakan juga mesyuarat PIBG yang pertama. Oleh sebab para ibu bapa baru pertama kali hadir, pemilihan wakil ibu bapa dibuat secara sukarela sahaja. Ini memudahkan perjalanan mesyuarat. Lagipun ramai ibu bapa yang tinggal jauh sama ada di utara atau selatan Semenanjung, maka tidaklah dapat memberikan komitmen untuk selalu hadir. Bahkan hendak melawat anak di asrama juga mungkin tidak kesampaian.
Merenung lokar ... mana yang harus didahulukan? Mungkin itu yang difikirkan oleh kedua-dua anak gadis saya ini.

Dalam taklimat yang disampaikan oleh Puan Pengetua, dimaklumkan sebanyak RM3 juta telah diperuntukkan untuk membaik pulih sekolah ini. Asrama telah siap dipasang tiles. Untunglah pelajar-pelajar ini kerana kebanyakan asrama hanya berlantaikan simen biasa sahaja. Walau bagaimanapun, masih terdapat kekurangan di sana sini dan akan diperbaiki dari semasa ke semasa. Maklumlah, sekolah baharu tetapi bangunan lama.

Semoga anak-anak ini selesa belajar di situasi yang baharu, terutamanya bagi yang belum pernah tinggal di asrama. Bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa. Pastinya untuk menggapai impian yang tinggi bukanlah sesuatu yang mudah. Banyak pengorbanan yang terpaksa dilakukan.

Selamat belajar pelajar SGS! Doa saya mengiringi kalian sentiasa, semoga berjaya.

Ahad, 23 Februari 2014

Mudahnya untuk Berjaya

Teks: Rozida Ismail

Selama ini kita tidak pernah diajar bagaimana hendak menyusun jadual kehidupan sebagai pelajar. Kalau ada pun dulu-dulu, kita diminta membuat jadual sendiri berdasarkan apa yang patut dibuat sebaik bangun tidur sehinggalah kita hendak tidur semula. Kita diajar membaca doa makan, doa sebelum belajar dan sebagainya. Tetapi kita tidak pernah diajar cara pemakanan terbaik dan bagaimana teknik mengingat dan belajar dengan betul. Apabila sudah dewasa kita mencari segala-galanya sendiri. Malah ada antara kita yang tidak tahu langsung amalan seharian seharusnya mengikut sunnah. Setiap orang diberi kelebihan tersendiri dan jika diasuh dengan cara yang betul nescaya lebih ramai personaliti terbilang dapat dilahirkan.
Buku Mudahnya Untuk Berjaya merupakan modul amalan belajar SBP yang ditulis oleh
guru kaunseling SBP dan pensyarah UPSI.
Buku Personaliti Terbilang: Mudahnya Untuk Berjaya merupakan Modul Amalan Kemahiran Belajar yang diamalkan oleh pelajar SBP dan diolah semula menjadi sebuah buku oleh panel penulis SBP dan UPSI. Pelbagai aspek digariskan sebagai panduan pelajar untuk diamalkan dalam kehidupan seharian. Antara aspek yang disentuh ialah pengurusan diri, masa dan stres. Pelajar juga diperkenalkan dengan karakter diri yang berbeza dan cara belajar yang sesuai mengikut karakter diri masing-masing. Seterusnya pelajar juga diajar bagaimana untuk berkomunikasi sama ada secara formal atau pun tidak formal. Teknik belajar, mengambil nota dan mengingat juga diperincikan dalam buku ini. Akhir sekali, pelajar juga didedahkan dengan cara pembelajaran berkesan, yang dilengkapi dengan peta pemikiran i-think dan kemahiran berfikir aras tinggi seperti mana yang ditekankan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia.

Saya berasakan buku ini amat penting dimiliki oleh setiap pelajar sebagai panduan mereka menjalani kehidupan seharian. Apatah lagi pada masa kini ibu bapa kebanyakannya bekerja dan tidak sempat melihat atau mengajar cara terbaik untuk anak-anak belajar. Malahan kita juga sebagai ibu bapa mungkin tidak pernah terfikir untuk mencari kaedah yang sesuai sebagai panduan kepada mereka. Buku ini bukanlah sebuah buku motivasi tetapi lebih kepada peraturan yang ideal untuk dilalui oleh seorang pelajar mengikut karakter dan personaliti masing-masing.

Buku setebal 160 muka surat ini disampaikan dalam format yang ringkas, santai dan sarat visual berwarna warni. Ia amat sesuai dengan gaya pembacaan remaja yang lebih menekankan visual berbanding teks yang sarat. Harganya cuma RM15 senaskhah dan hanya boleh didapati dari Cerdik Publications Sdn Bhd (Tel: 03-56379044 atau email inquiry@cerdik.com.my).










Sabtu, 8 Februari 2014

Prosedur Mendapatkan Rawatan di Hospital Kerajaan


Teks: Rozida Ismail

Jika anda mahu berurusan dengan hospital kerajaan, fikir dahulu banyak kali kerana anda perlu memperuntukkan sekurang-kurangnya 3 - 4 jam bagi menemui doktor. Semak dahulu adakah masalah yang dihidapi memerlukan rawatan di hospital kerajaan atau memadai merujuk pada klinik swasta sahaja. Biasanya caj klinik swasta antara RM30 - RM40 untuk rawatan biasa.  Jika tidak ada bajet, bolehlah mencari Klinik 1Malaysia. Saya amat menyokong inisiatif mengadakan klinik kerajaan seperti ini kerana ia menjimatkan masa golongan yang tidak mampu untuk mendapatkan rawatan tanpa perlu ke hospital. Maklum sahaja, hospital pastinya terletak di bandar. Seandainya anda perlu juga ke hospital kerajaan, semak dahulu sama ada kes anda ini kritikal atau tidak berdasarkan senarai yang berikut:

Okey, sekarang anda pasti yang kes anda memang berat dan anda terpaksa juga ke hospital kerajaan. Sebaik sampai di perkarangan hospital, teruslah menuju ke Jabatan Kecemasan dan Trauma. Di sini anda perlu mendaftar di Kaunter Saringan. Mereka akan menentukan anda berada di zon mana, sama ada zon merah/kritikal, zon kuning/separa kritikal atau zon hijau/bukan kritikal.  Pesakit zon kritikal akan dirawat serta-merta. Pesakit separa kritikal dirawat dalam masa 15 minit manakala yang tidak kritikal perlu menunggu giliran.


Saya puji sikap seorang kakitangan di Hospital Ampang yang bertugas di kaunter saringan hari ini. Md Hishamri namanya. Beliau bertugas penuh mesra dan senyuman terukir di bibir. Pesakit yang agak kronik diberikan kerusi roda dengan segera. Rasa skeptikal tentang petugas di hospital kerajaan terlerai di hati. Terima kasih Saudara Hishamri. Bertugaslah dengan gembira dan jadi orang yang cemerlang. InsyaAllah, rezeki saudara akan mudah masuk. Saya doakan.


Selepas disaring, anda perlu ke kaunter pendaftaran. Anda akan diberi nombor giliran. Bayaran pendaftaran dikenakan sebanyak RM1 (warganegara) atau RM50 (warga asing). Manakala untuk UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) adalah RM25. Selepas mendaftar, anda diberi nombor giliran dan diminta menyerahkan nota pesakit ke dalam bakul merah. Nota ini akan dihantar kepada doktor yang akan memeriksa anda. Jangan disimpan pula!


Selepas itu anda akan dipanggil untuk diperiksa (pemeriksaan suhu badan,  tekanan darah, denyutan nadi dan sedikit soalan. Jika perlu, sampel darah akan diambil). Anda akan disuruh tunggu lagi sehingga nombor dipanggil kembali. Pada ketika ini saya nasihatkan anda bersedia dengan bekalan makanan, bahan bacaan dan sebagainya yang boleh dimanfaatkan ketika menunggu giliran. Masanya memang lama. Jika anda kurang sabar, belajarlah mengawal kemarahan. Alihkan rasa kurang sabar atau kurang senang itu dengan perkara lain seperti apa yang saya sedang buat sekarang. Sekurang-kurangnya anda memberi manfaat pada orang lain. Giliran kali ini adalah untuk menentukan langkah seterusnya, mengenal pasti jenis penyakit yang dihidapi dan rawatan yang perlu diberikan. Selepas berjumpa doktor, anda perlu menunggu giliran untuk mendapatkan ubat. Jika perlu ditahan di wad, anda kenalah melalui proses pendaftaran masuk wad pula.

Apa yang saya bentangkan adalah pengalaman saya menghantar pembantu rumah saya ke hospital. Jika anda masih kurang faham atau ingin lebih kepastian, bolehlah merujuk prosedur yang dinyatakan dalam carta alir yang berikut atau telefon hospital untuk maklumat lanjut.

Apa yang penting, jaga kesihatan. Jika inginkan antibodi kuat, bolehlah pesan Transfer Factor dari saya. InsyaAllah anda tidak mudah diserang selesema, demam dan seumpamanya.

Jumaat, 7 Februari 2014

Alahai .. Teksi Kuala Perlis!

Teks: Rozida Ismail

Selasa baru-baru ini saya bertolak ke Perlis kerana ada tugasan di Kangar dan Arau. Selepas check in, saya dan teman sekerja yang lain (kami berempat) meminta staf hotel memanggil teksi untuk ke Kuala Perlis. Hajat di hati ingin menikmati laksa Kuala Perlis yang dikatakan sangat sedap.

Sebaik teksi sampai, kami pun mengambil tempat masing-masing. Pemandunya seorang tua, tidak dapat dijangka umurnya kerana saya tidak mengamatinya sangat. Mungkin dalam usia 50-an. Masuk sahaja ke dalam teksi, kedengaran radio dipasang kuat, melebihi had kelunakan. Kami yang duduk di belakang terasa sedikit terganggu kerana speaker terlalu dekat dengan kami. Namun seorang pun tidak berani bersuara. Kami memilih untuk berdiam diri sepanjang perjalanan sambil menikmati pemandangan hijau sawah padi di kiri kanan jalan.

Di pertengahan jalan teksi tiba-tiba mati enjin. Ketika itu lagi 3 km akan sampai ke pekan Kuala Perlis. Saya baru sahaja ternampak batu penunjuk arah di tepi jalan. Hendak dikatakan masalah bateri, radio masih terpasang. Hendak dikatakan tiada minyak, kami lihat meter minyak melebihi paras minimum. Tanpa sepatah kata, pemandu teksi keluar dari teksinya dan terus ke boot. Dia mengambil tong minyak dan bergegas meninggalkan kami, menuju ke sebuah restoran. Di situ kami lihat dia meminjam motosikal seseorang dan terus pergi.

Kami ditinggalkan di tepi jalan ... 
Memandangkan kedudukan teksi agak ke tengah, kami memutuskan untuk keluar dari teksi. Ada dua buah teksi yang berhenti, tetapi mereka tidak mengenali pemandu teksi kami. Buntu juga memikirkan sampai bila kami harus menunggu. Akhirnya kami meminta pemandu teksi lain membawa kami ke kedai yang menghidangkan laksa paling sedap di Kuala Perlis. Kami tinggalkan sedikit duit bayaran tambang kepada teksi pertama setelah bertanyakan pendapat tentang kadar tambang sepatutnya.

Rupa-rupanya pemandu teksi ini juga tidak mengetahui di mana letaknya kedai laksa tersebut. Kebetulan sewaktu berhenti di suatu simpang, pemandu itu ditegur oleh seorang penunggang motosikal. Kata pemandu teksi itu, penunggang motosikal itu adalah anak saudaranya. Lantas dia meminta anak saudaranya itu menunjukkan kedai laksa yang dikatakan sedap. Dekat sahaja, letaknya di belakang Kompleks Kastam Diraja. Nama kedai itu Restoran Nelayan. Laksanya boleh tahan. Cucoq udangnya sedap. Pasembur juga mengancam!

Jika ke sini, mesti cuba laksa, cucuq udang dan pasemburnya. 


Saya bukanlah hendak mempromosi kedai laksa itu tetapi apa yang saya risaukan ialah sikap pemandu teksi kita. Tahun ini tahun melawat Malaysia. Jika pemandu teksi kita ambil sikap sambil lewa sahaja pastilah memalukan.


Selasa, 4 Februari 2014

Kebangkitan Anak Muda Melayu

Teks: Rozida Ismail

Semasa mengikuti program 'leadership' baru-baru ini saya melihat ramai anak muda Melayu yang sudah ada perniagaan sendiri walaupun mereka masih menuntut. Saya sangat gembira melihat fenomena ini. Sudah ramai anak Melayu yang tidak mengharap pada pekerjaan makan gaji lagi. Dari peringkat universiti lagi mereka sudah pandai berdikari. Ada beberapa contoh yang saya mahu ketengahkan. Semoga kegigihan mereka ini dapat menjadi inspirasi kepada anak muda lain.

Kes 1:
Gadis ini baru sahaja menamatkan pengajian di peringkat diploma. Beliau anak tunggal. Gadis kecil molek yang lemah lembut ini mempunyai kekuatan dalaman yang sangat tinggi. Beliau sudah mempunyai perniagaan sendiri walaupun memasarkan produk orang lain. Pendapatan bersihnya mencecah RM3000 sebulan. Dengan itu beliau mampu memiliki dua buah kereta (satu dijadikan kereta sewa). Beliau hanya fokus berniaga melalui instagram sahaja.

Kes 2:
Seorang ibu muda yang hafizah. Beliau hanya belajar menyolek secara sambilan. Sedikit demi sedikit, atas permintaan pengantin yang disoleknya beliau membuka butik pengantin. Pendapatannya pada hujung minggu boleh mencecah RM5000. Bayangkan, dengan bekerja pada hujung minggu sahaja beliau mampu menjana pendapatan RM20,000 sebulan.

Kes 3:
Gadis ini baru berusia 26 tahun. Selepas tamat universiti beliau dihantar oleh bapanya untuk mengurus syarikat milik keluarga yang mempunyai hutang mencecah RM3 juta. Tanpa pengalaman, beliau terpaksa menghadapi tekanan daripada pembekal untuk mendapatkan bayaran. "Hari-hari saya menangis ..." rintihnya. Setelah 3 tahun menerajui syarikat jual beli kelapa sawit, beliau berjaya mengurangkan bebanan hutang sedikit demi sedikit dan kini hanya tinggal 10 peratus sahaja lagi yang perlu diselesaikan. Di samping itu juga beliau berjaya menubuhkan satu syarikat miliknya sendiri yang mempunyai kaitan bisnes yang dijalankan oleh syarikat keluarganya.

Banyak lagi kisah-kisah kejayaan anak muda yang saya peroleh ketika mengikuti program tersebut. Ramai juga yang sudah bergelar jutawan. Namun mereka ini kelihatan seperti biasa-biasa sahaja. Insya-Allah, jika ada peluang saya ingin membukukan kisah kejayaan mereka sebagai sumber inspirasi orang lain. Pastinya mereka mempunyai pengalaman suka-duka dalam mengendalikan perniagaan.

Isnin, 3 Februari 2014

Leadership

Teks: Rozida Ismail

Hampir seminggu saya terpaksa menyepikan diri kerana menghadiri satu program Leadership di Kuantan. Program ini amat memerlukan komitmen dan disiplin yang tinggi, ketahanan fizikal dan mental. Difahamkan ada yang tidak dapat bertahan dan menarik diri daripada menyertainya. Saya amat bersyukur kerana diberikan peluang dan kekuatan oleh Allah SWT untuk memulakan dan menamatkan program ini dengan jayanya. Alhamdulillah. Banyak yang saya pelajari daripada program ini. Uniknya, dalam program ini peserta dipaksa melalui pelbagai cabaran secara berkumpulan (teamwork). Inilah yang paling memberi cabaran. Apabila bekerja secara teamwork, kesilapan orang lain terpaksa ditanggung oleh semua. Ibarat mengurus sebuah syarikat, jika salah seorang yang membuat silap, semua orang terpaksa menanggungnya walaupun dirasakan kita telah memberi yang terbaik. Itulah pelajaran yang paling berharga. Peserta juga dimestikan melakukan perkara yang tidak pernah mereka lakukan di khalayak ramai. Nak tahu apa dia? Hmm .. biarlah rahsia. Tetapi saya sangat teruja melakukannya kerana ia menambah keyakinan diri saya.

Apa yang boleh saya rumuskan daripada program ini, seorang pemimpin yang berjaya perlu mempunyai disiplin yang sangat tinggi, tunduk kepada penciptanya, memulakan kerja awal pagi dan ambil tahu semua perkara secara detail. Sesuatu kejayaan tidak akan datang dengan mudah. Kesilapan memang boleh berlaku di mana-mana dan tidak terjangka. Kerana itu seorang pemimpin perlu bersedia pada bila-bila masa. Dalam sesetengah keadaan, kita memang sudah bersedia tetapi faktor luaran pula yang mengganggu kelancaran kerja. Sebelum menuding jari mencari kesilapan orang lain, semak diri kita dulu. Apabila bekerja dalam satu pasukan, setiap orang perlu memberikan komitmen dan hasil terbaik. Bukan biasa-biasa. Apabila memulakan sesuatu, perlu dihabiskan sehingga jaya.

Suatu yang sangat menghairankan, walaupun program bermula seawal jam 5 pagi (.. dan secara konsistennya saya bangun pada pukul 4 pagi!) dan tamat hampir jam 12 tengah malam selama 5 hari berturut-turut, saya mempunyai tenaga yang cukup banyak untuk melakukan semua tugasan dengan gembira. Alhamdulillah. Semoga energy seperti ini kekal dalam diri saya selama-lamanya. Terima kasih banyak-banyak untuk guru saya. Semoga Allah SWT membalas budi baik tuan dengan ganjaran syurga. Amin.

Selasa, 21 Januari 2014

Checklist untuk masuk asrama

Teks: Rozida Ismail

Anak ketiga saya terpaksa dikeluarkan dari asrama kerana tidak dapat menyesuaikan dirinya dengan kehidupan baru. Baru dua hari ditinggalkan, dia asyik menangis sahaja. Alasannya, pening. Mungkin stres akibat orientasi. Selepas dia kembali ke rumah, abangnya pula dipanggil menjalani latihan khidmat negara. Abang yang baru menamatkan peperiksaan SPM terpaksa 'kembali' semula dengan kehidupan asrama tetapi dalam tempoh tiga bulan sahaja. Kalau ada rezeki Abang untuk ke universiti selepas itu,  Abang akan kembali berkampung di asrama. Bezanya asrama universiti lebih bebas daripada asrama sekolah. Hari ini, anak kedua saya yang dipanggil Kakak pula akan berpindah ke asrama pada tarikh yang belum ditetapkan lagi. Makluman tawaran sudah diterima.

Berikutan dengan tawaran silih berganti, saya juga terpaksa menyediakan pelbagai kelengkapan untuk digunakan di asrama nanti. Kebanyakan sekolah ada menyediakan senarai semak, tetapi berkaitan dengan pakaian sekolah dan perkara asas seperti cadar dan selimut yang ada dijual di koperasi sekolah. Jadi, kelengkapan lain terpaksa difikirkan sendiri. Saya pasti, ibu-ibu akan sibuk menyediakan kelengkapan sebegini dan pastinya ia terbeban di bahu ibu. Kaum bapa pula agak jarang memikirkan kelengkapan anak-anak kerana mungkin redho (maaf ... saya lebih suka ejaan begini) dengan sifat perempuan itu memang agak teliti dan ... cerewet (?). Jadi di sini saya ingin kongsikan perkara yang perlu disediakan sebelum anak-anak berangkat ke asrama. Bilangan yang dinyatakan ialah bilangan minimum. Jika anda rasakan ada keperluan lain yang perlu ditambah, saya amat mengalu-alukannya. Silalah tambah di ruangan komen. Semoga ia menjadi satu checklist yang lengkap untuk kita.

Pakaian:
1. Pakaian sekolah (3 pasang)
2. Pakaian harian (3 pasang)
3. Pakaian sukan (3 pasang)
4. Pakaian tidur (3 pasang)
5. Telekung / baju Melayu / baju kurung (2 pasang)
6. Kasut sekolah (2 pasang)
7. Kasut sukan (1 pasang)
8. Stoking untuk kasut sekolah dan stoking untuk harian (3 pasang)
9. Pakaian dalam (5 pasang)
10. Tudung sekolah/ tudung ke bilik air/ tudung bersukan/ tudung harian
11. Songkok (1)
12. Kain pelikat/ kain batik (2)
13. Selipar jepun (1)
14. Sandal (1)

Peralatan peribadi:
1. Baldi basuh pakaian - 1
2. Baldi kecil untuk mengisi toiletries (elok gunakan baldi kecil supaya senang dijadikan pencebok jika perlu) - 1
3. Berus pakaian (1), penyepit kain (1 set), hanger (2 dozen)
4. Sabun basuh (1), sabun mandi (1), pencuci muka (1)
5. Berus gigi (1) dan ubat gigi (1)
6. Sikat, syampu, getah ikat rambut, sepit, cekak, tweezers, shaver, bedak, deoderan dan minyak rambut
7. Cotton bud, kapas muka (jika perlu), tuala wanita (+ surat khabar lama) dan pengetip kuku
8. Jam loceng
9. Lampu suluh
10. Tisu
11. Tuala mandi dan tuala kecil
12. Cermin muka
13. Beg kelas tambahan (selain beg sekolah)
14. Beg outing (pilihan)
15. Purse atau wallet
16. Mangga kunci (padlock)
17. Cadar, selimut dan sarung bantal (biasanya ada dijual di sekolah)
18. Ubat-ubatan, suplemen dan makanan berkhasiat yang tidak mudah basi seperti kismis

Kelengkapan lain:
1. Al-Quran
2. Surah Yasin
3. Beg untuk mengisi telekung

Yang pasti, buku-buku sekolah, peralatan menulis dan kalkulator jangan dilupa kerana itulah tujuan masuk asrama, untuk memberi tumpuan lebih kepada pelajaran!