Isnin, 30 September 2013

Redah Indonesia: Padang - Bukit Tinggi

Teks: Rozida Ismail

Penghujung dekad 2000 saya rajin meredah Indonesia. Ketika itu AirAsia selalu menawarkan tambang murah. Tambang pergi balik amat murah dan untuk saya serta pasangan selalunya kami menghabiskan dalam RM1000 - RM1500 untuk pakej percutian ke Indonesia selama 4 hari 3 malam. Saya sering memilih pakej 4 hari kerana lebih puas berjalan dan masa pun tidak terlalu suntuk. Saya sudah beberapa kali ke Padang - Bukit Tinggi kerana saya suka pemandangannya yang cantik dan sejuk mata memandang. Lagipun boleh dikatakan hampir 98% penduduknya Islam, makan dan solat tidak menjadi masalah. Ada orang yang banyak duit, tetapi tidak suka berjalan. Saya lebih suka meneroka negara orang dan melihat sisi lain mereka. Banyak yang boleh kita pelajari daripada orang lain. Setidak-tidaknya kita belajar erti kesusahan orang lain dan lihat bagaimana mereka berkreatif untuk mengatasi masalah hidup.

Oleh sebab percutian itu sudah lama, jadi saya tidak berapa ingat itinerari penuhnya. Saya cuma mahu kongsikan gambar-gambar menarik dan keunikan di Padang dan Bukit Tinggi. Ini juga akan menjadi jurnal percutian saya kerana selama ini saya tidak pernah menulis di mana-mana tentang bab bercuti ini. Hanya gambar sahaja menjadi perakam pengalaman. Waktu muda-muda dahulu saya memang suka mengambil gambar. Asal berjalan sahaja, saya akan pastikan saya ada kamera. Tidak shopping pun tidak apa, tetapi gambar mesti diambil sebagai kenangan. Pernah suatu ketika, saya tidak membawa kamera (saya sudah lupa sebabnya), jadi sebagai alternatif saya membeli kamera pakai buang. Setiap kali selepas mengambil gambar, perlu dipulas dan bunyinya "krek, krek .." Apabila anak-anak sudah besar, mereka pula ditugaskan mengambil gambar, saya lebih suka menikmati pemandangan itu sendiri secara langsung. Untunglah sekarang kamera di handphone juga sudah bagus kualiti gambarnya. Itupun sudah memadai.

Malin Kundang,  Si Tanggang Indonesia
Mendarat sahaja di Bandara (Bandar Udara Minangkabau, Padang), kami mendesak pemandu pelancong membawa kami ke pantai Malin Kundang. Pada percutian sebelum ini kami tidak sempat singgah di sana. Rupa-rupanya pemandu pelancong itu keberatan untuk membawa kami kerana keadaan jalan yang sangat curam dan bahaya. Dia tidak berjanji, tetapi katanya bergantung kepada keadaan cuaca. Jika cuaca elok maka kami akan dibawa ke sana. Alhamdulillah, hari itu sangat cerah dan hajat kami hendak ke pantai Malin Kundang termakbul. Berdasarkan pembentukan batuan di pantai itu, memang kelihatan seperti kapal pecah. Ada batu yang betul-betul menyerupai  badan manusia yang terlangkup dan peralatan dalam kapal. Tetapi ada juga peralatan tambahan yang sengaja dibuat-buat untuk menunjukkan keadaan tersebut. Semuanya sudah tidak asli lagi akibat kegatalan tangan manusia.
Tali ini adalah replika yang dibina semula.
Selain pantai Malin Kundang, tempat mesti tuju di Bukit Tinggi ialah Tasik Maninjau. Di sini letaknya rumah Buya Hamka, seorang penulis dan ulama terkenal di Indonesia dan nusantara. Karya agungnya ialah 'Tenggelamnya Kapal Van Der Vick'. Laluan ke sana juga adalah sangat curam. Terdapat 42 keluk tajam yang perlu dilalui. Jika anda tidak tahan melaluinya, mintalah pemandu berhenti seketika untuk berehat dan mengambil gambar pemandangan yang menakjubkan dari atas bukit.
Pemandangan Tasik Maninjau.
Sebelum ke sini saya tidak pernah membaca karya allahyarham. Di sini ada dijual bukunya tetapi kualiti cetaknya tidak bagus (seperti fotostat) dan jilidannya bercerai selepas dibuka. Saya tidak jadi membelinya. Sebaliknya saya beli di Gramedia, Padang. Memang karyanya sangat bagus, hidup dan mengesankan. Saya terbayang-bayang kehidupan di Bukit Tinggi seperti yang digambarkannya dalam buku tersebut.

Jika ke Bukit Tinggi, jangan lupa juga singgah di Sulaman Rosmah. Di belakang rumahnya, Hajah Rosmah menyediakan kelas untuk gadis-gadis belajar menyulam. Hasilnya dipamer dan dijual di situ. Sulamannya sangat halus. Saya tidak pasti sama ada di Malaysia masih ada atau tidak kelas mengajar sulaman seperti ini. Jika ada yang masih arif tentang sulaman tradisional ini, eloklah diturunkan ilmu itu pada gadis-gadis yang minat belajar menjahit seni sulaman. Jika tidak ia akan pupus dan kita akan bergantung sepenuhnya pada sulaman dari Bukit Tinggi, Indonesia. Semasa mudanya, emak saya juga mengikuti kelas seperti ini. Tetapi apabila sulaman ini tidak popular lagi, aktiviti itu terhenti sendiri. Rasanya ia patut diteruskan sebagai warisan budaya orang-orang kita kerana motif yang diketengahkan juga menonjolkan budaya orang kita.
Kelas menjahit sulam di Sulaman Hajah Rosmah.
Pada sebelah malam, oleh sebab tidak berbuat apa-apa kami ditawarkan oleh pemandu pelancong untuk menonton persembahan tradisional. Ini merupakan aktiviti tambahan, tidak termasuk dalam itinerari. Kelainan tarian selain tarian endang ialah penari wanita yang menari atas pecahan kaca tanpa menunjukkan riak sakit atau luka kakinya.
Beranikah anda menari atas pecahan kaca ini? Don't try this at home ..
Banyak lagi sebenarnya keunikan yang ada di negara orang. Di Bukit Tinggi juga saya pertama kali mendengar tentang kerepek kulit sapi dan kulit kerbau. Tetapi saya tidak berani hendak mencubanya.



30 ulasan:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    BalasPadam
  2. Bisa saja.. asalkan bila saya ke sana diberi diskaun lebih dan layanan istimewa.. ;)

    BalasPadam
  3. Salam Kak Rosida Ismail

    Terima kasih banyak atas kebaikan hati kakak. Kalau kakak datang ke Padang dan Bukittinggi PASTI saya bagi kakak harga spesial, jangan risau hati kakak. Sila kakak hubungi saya nantinya.

    Wassalam
    Amsyahril

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum…
    Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Padang Bukittinggi untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.hadiah menarik menanti anda.
    Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.
    Hubungi saya di talian 0126665436 atau lihat di blog saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
    http://freelancetour.blogspot.com

    BalasPadam
  5. jom melancong ke Medan dan Korea whatsaap saya 017 5367426 insyirah

    BalasPadam
  6. assalamualaikum tuan/puan

    salam sejahtera buat tuan/puan yang baca blog ini, kami dari 7lines holiday tour and travel yang berada kat bukittinggi , kami menyediakan rent car, voucher hotel, dan package tour. jika tuan berminat boleh whats app or email, kami akan melayani tuan sebaik mungkin.

    contact person : Firman
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com
    7lines.holiday@gmail.com
    Mobile : +62 823 90 797 959
    Office : + 62 752 32371
    insyaallah tuan / puan akan puas dengan layanan kami

    BalasPadam
  7. Assalamualakum....
    Salam dari minang kabau..yang biasa nya di sebut dengan nama bukit tinggi.salam kenal juga.saya arman.bergerak di bidang pelancongan..saya nak tumpang iklan juga kat sini..kalau ada tuan dan puan nak datang bukittinggi padang.belum ada contact nak uruskan.jangan risau.saya boleh bantu uruskan lawatan tuan dan puan..dan saya juga tawar kan harga harga cantik untuk lawatan tuan dan puan kat bukittinggi.bila berminat dengan layanan dari kami.sila hubungi saya di talian.
    Call/sms/whatsapp. :+6285374176166
    FB komen ajo.
    E-mail.armanpribadi123@gmail.com

    Terima kasih..

    Wasalam....

    BalasPadam
  8. assalamualaikum tuan/puan

    salam sejahtera buat tuan/puan yang baca blog ini, kami dari 7lines holiday tour and travel yang berada kat bukittinggi , kami menyediakan rent car, voucher hotel, dan package tour. jika tuan berminat boleh whats app or email, kami akan melayani tuan sebaik mungkin.

    contact person : Firman
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com
    7lines.holiday@gmail.com
    Mobile : +62 823 90 797 959
    Office : + 62 752 32371
    insyaallah tuan / puan akan puas dengan layanan kami

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum kepada semua Percutian ke Bukittinggi Padang Saya Mukhlis Tourist Guide Kat Bukittinggi Padang,
    Bukittinggi Merupakan Destinasi Percutian Yang menarik untuk dikunjungi selain View yg cantik, makan sedap dan tempat Shopping Embroidery banyak pilihan dan penduduknya Muslim senang untuk cari makan
    Saya Mukhlis Driver cum Guide kat Bukittinggi bagi Tuan, Puan, abg,Akk yg nak datang Bukittinggi tapi belum ade contact untuk uruskan kat Bukittinggi insyallah saya boleh bantu uruskan sebaik mungkin sesuai dgn apa yg di minta. Dan bagi yang nak sewa Transportasi Kereta Innova, Van Pregio,Bas ,Bukittinggi bandar kecil sejuk makan sedap, tempat Shopping kain sulam banyak dari yg murah, menengah, Quality dan bagus buat bisness jual balik maupun nak pakai sendiri. Sila datang Bukittinggi nanti saya akan bw kat home industry kain sulam baik yg nak beli sehelai atau pun borong. Saya utamakan Quality bukan Quantity sila call Whatsapp +628197513210 or +6281268422608 untuk buat tempahan
    Dan saya Mukhlis Budget Tours Bukittinggi Padang Tidak mengatas namakan Travel Agent Manapun untuk Promote saya punya khidmad, 
    Dan saya ucapkan banyak terima kasih pada Blog ini atas share Percutian dengan adanya blog ni boleh berbagi Informasi dan khidmat

    Wassalam 
    Mukhlis Budget Tours Bukittinggi Padang

    BalasPadam
  10. salam puan / tuan
    mohon maaf kami numpang promotion
    kami salah satu agency pelancongan bernama PT.RISFY HIDAYAH WISATA.yang sudah mempunyai legalitas.berada kat bukittinggi padang west sumatera indonesia.
    menawarkan belbagai pakej pelancongan bukittinggi - padang tour,medan tour.padang island's tour.
    untuk information sila hubungi kami di talian
    phone / whatsapp : +6282169960060.(edward ardy)
    atau sila tengok di www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
    inshaallah
    kepuasan pelanggan tujuan utama kami

    wassallam
    pt.risfy hidayah wisata


    (edward ardy)

    BalasPadam
  11. salam puan / tuan
    mohon maaf kami numpang promotion
    kami salah satu agency pelancongan bernama PT.RISFY HIDAYAH WISATA.yang sudah mempunyai legalitas.berada kat bukittinggi padang west sumatera indonesia.
    menawarkan belbagai pakej pelancongan bukittinggi - padang tour,medan tour.padang island's tour.
    untuk information sila hubungi kami di talian
    phone / whatsapp : +6282169960060.(edward ardy)
    atau sila tengok di www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
    inshaallah
    kepuasan pelanggan tujuan utama kami

    wassallam
    pt.risfy hidayah wisata


    (edward ardy)

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum.
    Salam dari MINANG KABAU.Yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG..Salam juga dari saya.ARMAN.bergerak dibidang pelancongan sebagai tour guide dan driver.dan melayani penyewaan transport pelancongan.
    Saya nak tumpang iklan kat blog ini.
    Bila ada Tuan dan puan yang nak buat rancangan untuk melawat ke BUKITTINGGI..Tapi tak ada contact untuk uruskan lawatan nya.Jangan risau.Saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan Tuan dan puan.insyaallah.kita buat lawatan sesuai keinginan..Untuk dapat kan info nya.sila contact saya ditalian...
    Call/sms/what sapp..+6285374176166
    E_mail.armanpribadi123@gmail.com


    Terimakasih

    Wassalam

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum.
    Salam dari MINANG KABAU.Yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG..Salam juga dari saya.ARMAN.bergerak dibidang pelancongan sebagai tour guide dan driver.dan melayani penyewaan transport pelancongan.
    Saya nak tumpang iklan kat blog ini.
    Bila ada Tuan dan puan yang nak buat rancangan untuk melawat ke BUKITTINGGI..Tapi tak ada contact untuk uruskan lawatan nya.Jangan risau.Saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan Tuan dan puan.insyaallah.kita buat lawatan sesuai keinginan..Untuk dapat kan info nya.sila contact saya ditalian...
    Call/sms/what sapp..+6285374176166
    E_mail.armanpribadi123@gmail.com


    Terimakasih

    Wassalam

    BalasPadam
  14. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    BalasPadam
  15. Salam
    Melawat ke Medan dan tasik toba , sila dicuba layanan dari TIARA TOURS
    Harga pakej sangat murah dengan layanan prima

    Sila contact wa : +62 853 5898 2828 atau hantar email tiaratoursindonesia@gmail.com

    BalasPadam
  16. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    BalasPadam
  17. Salam pada admin
    Kami dari PT. MENARA HOLIDAY memawarkan pakej Percutian bukittinggi -padang. Banyak tempat" indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami
    Whatsapp : +6281372282345
    Email : menaraholiday88@gmail.com

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi....
    Jom datang Bukittinggi-Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. MENARA HOLIDAY

    BalasPadam
  18. Salam pada admin
    Kami dari PT. MENARA HOLIDAY memawarkan pakej Percutian bukittinggi -padang. Banyak tempat" indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami
    Whatsapp : +6281372282345
    Email : menaraholiday88@gmail.com

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi....
    Jom datang Bukittinggi-Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. MENARA HOLIDAY

    BalasPadam
  19. assalam, kami ada menyediakan ground pakej ke Padang-Bukit Tinggi dengan harga yg sangat berpatutan!bermula RM450, siap makan, hotel, entrance fee, transport, driver, tinggal bawa duit shopping je tau ^_^
    .
    whatsapp +6012-6047593
    ig @percutianbajet

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: http://alkychaniago@gmail.com/
    alkychan@ymail.com

    BalasPadam
  21. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: http://alkychaniago@gmail.com/
    alkychan@ymail.com

    BalasPadam
  22. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: http://alkychaniago@gmail.com/
    alkychan@ymail.com

    BalasPadam
  23. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: http://alkychaniago@gmail.com/
    alkychan@ymail.com

    BalasPadam
  24. Salam pada Admin

    Mohon maaf saya iklan sikit di blog ini. Kami dari PT. MENARA HOLIDAY menawarkan pakej Percutian Bukittinggi – Padang. Banyak tempat-tempat indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami, karna dalam perjalanan tuan dan puan kami siapkan juga insurance untuk memberi kenyamanan dalam perjalanan tuan dan puan. Untuk info tempat-tempat lawatan dan haraga pakej sila contack kami
    Whatsapp : +6285658236999
    Email : menaraholiday88@gmail.com
    Facebook : https://www.facebook.com/menara.holiday.9 ( Menara Holiday )

    Insya allah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi.
    Jom datang Bukittinggi – Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. Menara Holiday

    BalasPadam
  25. Info destinasi melancong di Padang, Bukittinggi, Sumatera Barat, sila tengok di blog ini:
    http://www.pelanconganpadang.blogspot.com
    air terjun Lembah Anai, ngarai Sianok, lubang Jepang,
    Jam Gadang, istana Pagarruyung, etc..

    disitu ada juga info Pakej Percutian dan Sewa Kereta.

    BalasPadam
  26. Salam sejahtera..

    Perkenakan saya Yola Tour Operator di PT PESONA JEJAK WISATA T&T BUKITTINGGI.
    saya ingin menawarkan Pakej pakej Percutian Padang – Bukittinggi dan tempat tempat menarik lainnya di Sumatara Barat atau Indonesia dengan harga yang murah dan menarik.untuk informasi Silahkan hubungi kami di

    Whatsapp + 62 823 8847 1349 ( Yola ) + 62 818 0680 3803 ( Subari )
    E-mail : Bari.jejakbali@yahoo.com
    Telp : 0752 33543
    Facebook : Bari Panduwisata
    website : http://baripesona.blogspot.co.id/

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang terbaik dan memuaskan.

    terima kasih


    wasallam

    BalasPadam
  27. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    7linesholiday.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    terima kasih

    BalasPadam
  28. Maaf kak tumpang iklan.
    Bagi sesiapa yg hendak melancong ke Padang Bukittinggi bole dptkan khidmat pemandu pelancong iaitu Adri mmg seorang yg peramah dan membuat tetamu rasa senang dgn beliau... bole hubungi beliau di nombor +6281261039999 wsp pun bole... atau hubungi saya zana 016-2968811.Terimakasih yea kakak keraana benarkan sy buat perkenalan disini.

    BalasPadam
  29. try tanya sini +62813 63408 670, mahu pakej lawatan di ranah minang, atau sewa transport, semua boleh kami uruskan... fb : roni hendra

    BalasPadam